top of page

Példás civil összefogás

Örömmel számolunk be a legújabb és eddig a legjelentősebb civil szervezettel, a Komlói Állatvédő Egyesülettel (a továbbiakban: Egyesület) való együttműködésünk elindulásáról! Célunk, hogy a TreeMission Egyesület által ültetett klímafák örökbefogadásával minél több kutyaparkot tehessünk komfortosabbá és ezzel egészségesebb mikrokörnyezetet teremtsünk a házi kedvenceknek és gazdáiknak egyaránt. Gelányiné Tóth Tündével, az Egyesület elnökével beszélgetünk a kezdetekről, a jelenről és a jövőről.

Mikor, és milyen céllal jött létre az Egyesület?

Egyesületünket 2012. augusztus 14-én alapítottuk. Azóta elmondhatjuk, hogy évente több mint 400 gazdikereső kutyának és cicának segítünk közvetlenül vagy közvetve új családba kerülni. Fő tevékenységként a Komlói Gyepmesteri telepről mentjük az altatható kutyákat, ahonnan az eddigi évek során sikerült majdnem mindenkit kimenteni! Évente közel 150 kutyának mentjük meg így az életét! A kutyákon és cicákon kívül nem kerülnek el minket a segítségre váró sünök, őzek, madarak, teknősök sem. 2018 óta madárházunk is működik, könnyebbé téve az ideiglenes befogadónk vadmentő munkáját. Aktívan részt veszünk minden évben a sikondai békamentésben is.

Hol van az Egyesület telephelye?

Sajnos, telephelyünk nincs, így évente több mint 100 állat fordul meg ideiglenes befogadó családoknál is. Az ideiglenes gazdikra folyamatosan szüksége van az Egyesületnek, hiszen a családoknál eltöltött idő alatt jobban megismerhetjük egy-egy állat viselkedését, így célzottabb az örökbeadás is. 2014 őszén pedig lakossági segítséggel elkészült a cicaházunk is, amelyet a 2017-2018-as években egyre komfortosabbá tudtunk tenni. Már az első évben szintén közel 100 cica fordult meg a macskaházban.

Milyen módon népszerűsítitek az Egyesület céljait?

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

A mentéseken kívül igyekszünk minél több figyelemfelkeltő programot szervezni, pl. a jeles világnapokon bemutatókat, örökbe fogadói napokat tartunk (jótékonysági futások, diáknapok, vakvezető kutyákhoz kapcsolódó rendezvény, kutya-gazdi fotóverseny stb.).

Aktív tagjaink nagy része Állatvédőr oklevéllel is rendelkezik. Ennek keretein belül oktatunk iskolában, óvodákban, polgárőröknek, de idős otthonokba is ellátogatunk minden évben terápiás céllal, de jártunk a fiatalkorúak büntetés végrehajtási intézményében is oktatási céllal.

Ezen kívül próbálunk minél több cikket írni hasznos témákban és facebookon működő állatorvos válaszol és kutyaviselkedési tanácsadás rovatunk mellett érdekességeket is közzé teszünk a nagyvilágból. Rendszeres ivartalanítási akciót szervezünk állatorvosunk segítségével minden évben ősztől tavaszig.

Akik azonosulni tudnak az Egyesület céljaival, milyen módon tudják támogatni a tevékenységeteket?

Minket egy fillér nélkül is tudnak támogatni. Hogyan? Gyűjtjük a kupakokat, fémdobozokat, konzerves dobozokat külön-külön! Leadjuk a pécsi hulladékgyűjtő telepen, a pénzt pedig főként féreg- illetve bolhairtó szerekre költjük. (A dobozok összenyomhatóak!)

Ami másnak szemetet - nekünk értéket, a kutyáknak, macskáknak pedig a túlélést jelenti! Bármelyik elérhetőségünkön jelezhetik, ha összegyűlt nagyobb mennyiség, vagy az éppen aktuális rendezvényen, raktár nyitva tartási időben is leadható! Ha van otthon bármilyen tárgy, amit már nem használnak, de másnak még jól jöhet, ajánlja fel nekünk! A felajánlott tárgyakat eladjuk és a licitből befolyt összegeket az utolsó fillérig az állatok megmentésére (táp, oltás, chip, orvosi ellátás) fordítjuk!

Egyesületünk továbbá szívesen fogad még:

- tápadományt (kutya, macska, kölyök) hisz ezekből sajnos mindig hiány van, a kóbor, segítségre szoruló állat viszont egyre több

- nyakörveket, pórázt, bolhairtó szereket

- cicaházunkba almot, alomtálcákat, kaparófát

- otthon megmaradt gyógyszereket (pl. Tobrex és Ciloxan szemcseppek)

- régi, használatlan rongyokat, takarókat, párnákat

Kit keressünk, ha kapcsolatba szeretnénk lépni az Egyesülettel?

Bejelentések, örökbefogadások esetén hívható:

Gelányiné Tóth Tünde - elnök - állatvédőr 0670/238-3368

Varga Gréta - alelnök - állatvédőr 0670/36-777-48

Gyánti Nóra - titkár - állatvédőr 0630/438-2678

Kovács Zsófia 0670/779-3656

Bagi Berta 0630/256-9872

Cseh Timea 0670/387-9267

Kedves Tünde!

Köszönöm a beszélgetést! A problémák megközelítése, a társadalmi felelősségvállaláshoz való hasonló hozzáállásunk miatt úgy gondoljuk, hogy szervezeteink között igen gyümölcsöző, hosszú távú együttműködés veszi kezdetét. Nemrég született megállapodásunk keretében a TreeMission Egyesület is támogatja munkátokat, hiszen minden örökbe fogadott fa és Zöld Korona bevételéből 1.500,- forintnyi adománnyal segítjük a hatékonyabb, minél szélesebb körű tevékenységeteket.

Kiemelt hírek
Hírek
Archívum
Keresés címkék alapján
No tags yet.
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page